top of page

Kvetinové oblaky - aké je tajomstvo ich výroby?

Aranžérsky trend, ale aj výzva v podobe majestátnych kvetinových oblakov zažíva boom



Sú tak nádherné a jemné, že vždy keď prechádzate okolo, zadržíte radšej dych, aby sa náhodou nerozplynuli. Kvetinové oblaky sú jednoducho magické a práve to z nich robí veľmi žiadaný typ výzdoby nielen na svadby. Objavujú sa všade – od obradu až po recepciu, vo vzduchu aj na stoloch, v kaviarniach, či výkladoch obchodov. A všade právom priťahujú pohľady hostí a okoloidúcich. Ich éterickosť pripomínajúca akvarelové obrazy vytvára ideu rozprávkového sveta v bežnej realite – a práve tým nás kvetinové oblaky asi fascinujú najviac.


Kvetinové oblaky dodajú každému miestu rozprávkovú atmosféru.



Keď sa však vrátime na zem, zistíme, že tajomstvo výroby kvetinových oblakov sa skrýva v obyčajnom zajačom pletive. Áno, práve toto tvorí základ a vnútro oblaku. Pod vrstvami kvetín sa skrýva technicky pomerne náročná konštrukcia, ktorá musí uniesť váhu výzdoby. V prípade živých kvetov aj zabezpečiť vlahu, či už cez ampule, alebo dokonca plastové vázy v kombinácii s ekologickou floristickou hmotou, ktorá drží všetko na správnom mieste.

Výroba kvetinových oblakov nie je jednoduchá a trvá niekoľko hodín.

Ich vzdušný, pôvabný a nenútený vzhľad dosiahneme správnou kombináciou textúr, ktoré nám ponúkajú jednotlivé kvetinové druhy. Jemnosť a krehkosť dosiahneme výberom ako je gypsomilka, statica, limonka či škumpa. Viac rozmanitosti a štruktúry dodajú paprade, plamenník alebo okrasné trávy. Sofistikovaný boho vzhľad zase previslé druhy ako sú orchidey, amarant, asparág. Podľa použitých materiálov a účelu dekorácie sa kvetinové oblaky vyrábajú zo sušených, stabilizovaných (tzv. prepa-rovaných) alebo živých kvetín.

Štruktúra, farebnosť aj výber použitých materiálov je pri kvetinových oblakoch rôznorodá.


Nech je vaša voľba výberu kvetín akákoľvek, umením a najväčšou výzvou je ich naaranžovať tak, aby sa na oko majestátna „masa“ vznášala vo vzduchu, popierala zákony fyziky a aj naďalej pôsobila ako živý organizmus.

bottom of page